مشاوره تخصصی:  ۰۲۱۷۸۱۴۵

پاور کامپیوتر چیست؟ و پاور چه وظیفه ای دارد؟

  • پاور کامپیوتر چیست؟ پاور کامپیوتر یا پاور کیس که با نام منبع تغذیه یا Power supply نیز شناخته می‌شود یکی از اجزاء کامپیوتر است که وظیفه تامین برق کامپیوتر را برعهده دارد. این دستگاه برق متناوب شهری (AC) را به عنوان ورودی دریافت نموده و آن را به جریان برق مستقیم (DC) تبدیل می‌کند. این دستگاه بخش جدانشدنی از هر کامپیوتر است که باعث می‌شود تمامی قطعات کامپیوتر بتوانند به صورت صحیح کار کنند. در ادامه مقاله بیشتر با پاور کامپیوتر و انواع آن آشنا خواهیم شد.

    پاور کامپیوتر یا پاور کیس چیست؟

    پاور یا به عبارتی منبع تغذیه ای، مهم‌ترین قسمت هر سیستم کامپیوتری است که در تمامی کامپیوترها از لب تاپ گرفته تا کامپیوترهای رومیزی استفاده می‌شود. پاور تامین کننده نیروی مورد نیاز یک کامپیوتر است و بدون آن کامپیوتر هیچ کاربردی ندارد. انتخاب درست پاور برای کامپیوتر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر شما منبع تغذیه‌ای خریداری نمایید که توانایی تعمین برق مورد نیاز کامپیوتر شما را نداشته باشد، سیستم شما نمی‌تواند به خوبی کار کند. به همین دلیل نیاز است با انواع پاور آشنایی داشته باشید تا بتوانید بهترین پاور ممکن را برای کامپیوتر خود انتخاب کنید.

    وظیفه پاور کامپیوتر چیست؟

    یکی از اصلی‌ترین سوالات در مورد پاور کیس این است که وظیفه پاور کامپیوتر چیست؟ منبع تغذیه یا پاور کامپیوتر وظیفه تبدیل جریان متناوب شهری را به جریان مورد نیاز کامیپوتر را برعهده دارد. اجزاء کامپیوتر با برق مستقیم (DC) کار می‌کنند. پاور جریان (AC) شهری را گرفته و به جریان (DC) تبدیل می‌کند. همچنین این قطعه کار تقسیم جریان را میان قطعات کامپیوتر انجام می‌دهد. هر قطعه جریان متفاوتی را نیاز دارد. این جریان توسط پاور تامین می‌شود.

    منبع تغذیه چگونه کار میکند؟

    همانطور که گفته شد منبع تغذیه جریان برق را بین قطعات مختلف تقسیم می‌کند. قطعات کامپیوتر به صورت معمول با جریان 12 تا 13 ولت کار می‌کنند. پاور جریان 110 الی 230 ولت برق شهر را دریافت کرده و آن را به جریان مورد نیاز قطعات تبدیل کرده و به آن‌ها تحویل می‌دهد. این جریان به دو صورت به قطعات کامپیوتر منتقل می‌شود. برخی از قطعات مانند هارد به صورت مستقیم این جریان را از پاور کیس دریافت می‌کنند و برخی از قطعات نیز به صورت غیر مستقیم جریان را از مادربرد دریافت می‌کنند.

    انواع طراحی پاور کیس

    پاور کامپیوتر در سه حالت طراحی مختلف موجود است که شامل ماژولار، نیمه ماژولار و غیر ماژولار می‌شود. در این مقاله به بررسی این سه حالت خواهیم پرداخت.

    ماژولار: در طراحی ماژولار، کابل‌ها به طور کامل از پاور جدا هستند. این طراحی به کاربر این امکان را می‌دهد که تنها کابل‌هایی که به آن‌ها نیاز دارند را متصل کرده و بقیه را جدا نگه دارند.

    نیمه ماژولار: در این نوع طراحی، فقط کابل‌هایی که برای روشن شدن پاور لازم هستند به پاور متصل می‌شوند. به عبارت دیگر، برخی کابل‌ها از قبل به پاور متصل هستند و بقیه به انتخاب کاربر قابل اتصال‌اند.

    غیر ماژولار: این نوع طراحی که بیشتر در گذشته استفاده می‌شد، شامل کابل‌هایی است که به طور کامل به پاور متصل شده‌اند و کاربر هیچ کنترلی بر اتصال آن‌ها ندارد.

    انواع پاور کامپیوتر چیست؟

    پاور کامپیوتر این قطعه از نظر فرم فاکتور، میزان جریانی که تامین می‌کند و نحوه کارکرد آن انواع مختلفی دارد. مادربردهای مختلفی در بازار وجود دارد؛ پاوری که شما برای کامپیوتر خود انتخاب می‌کنید باید با معماری مادربرد شما سازگاری داشته باشد. همچنین میزان جریان مورد نیاز برای قطعات مختلف متفاوت است. پاور کامپیوتر شما باید بتواند جریان مورد نیاز شما را تامین کند. در ادامه با انواع پاور کیس بر اساس فرم فاکتور آشنا خواهیم شد.

    atx

    معروف‌ترین و پرکاربردترین نوع پاور کیس، پاورهای atx است. این نوع پاورها به صورت اختصاصی برای مادربردهای atx ساخته شده توسط شرکت intel طراحی شده‌اند. این پاورها محدودیت‎های که مادربردهای at که توسط شرکت ibm ساخته شده بودند را برطرف کرده‌اند. پاورهای atx خود دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از:
    • Flex atx: این نوع از پاورهای atx دارای اندازه‌ای در حدود 229 در 191 میلی‌تر هستند.
    • Micro atx: این پاورها با اندازه 224 میلی‌متر در 1244 میلی‌متر طراحی و تولید شده‌اند.
    • Mini atx: این نوع منبع تغذیه دارای اندازه‌ای برابر با 150 در 150 میلی‌متر است.

    at

    این نوع پاور کامپیوتر با مادربردهای at ساخته شده توسط شرکت ibm سازگاری دارند. اندازه پاورهای at برابر با 350 در 305 میلی‌متر است.

    lpx

    پاور lpx نوع دیگری از پاورها هستند که اندازه متفاوتی دارند. این پاورها مخصوص مادربردهایی طراحی شده‌اند که با معماری lpx ساخته شده است. این نوع پاور اندازه‌ای برابر با 330 در 229 میلی‌متر هستند.

    nlx

    برخی مادربردها دارای معماری nlx هستند. برای این مادربردها پاورهایی ساخته شده‌اند که با نام nlx شناخته می‌شوند. ابعاد پاورهای nlx برابر با 254 در 228 میلی‌متر است.

    sfx

    پاورهای sfx برای مادربردهایی طراحی شده‌اند که از معماری با همین نام استفاده می‌کنند. پاورهای sfx دارای ابعادی برابر با 125 در 63.5 میلی‌متر هستند. پاورهای sfx از کوچک‌ترین پاورهای موجود در بازار هستند که برای سیستم‌های کامپیوتری کوچک با قطعات و تجهیزات کم کاربرد دارد. این نوع پاور کیس توانایی تامین توان 90 وات را دارند.


    تفاوت پاور کامپوتر و لپ تاپ چیست؟

    پاور کامپیوتر و لپ تاپ یک فرق اساسی دارند. کامپیوترها به دلیل اینکه نیاز به جریان برق مستقیم دارند و این جریان از برق شهری تامین می‌شود، دارای پاور بزرگ‌تر و قدرتمندتری هستند. اما لپ تاپ‌ها برق خود را از باتری که برای آن‌ها تعبیه شده است می‌گیرند. همچنین لپ تاپ‌ها به برق کمتری نسبت به کامپیوترها نیاز دارند. به همین دلیل پاور آن‌ها نسبت به پاور کامپیوتر کوچک‌تر و ضعیف‌تر است. پاور لپ تاپ‎‌ها بیرون از دستگاه و در سر راه شارژر آن‌ها قرار دارد.

    اجزای تشکیل دهنده منبع تغذیه چیست؟

    پاور کامپیوتر دارای چهار قسمت مهم است. این چهار قسمت عبارتند از: ترانسفورماتور (transformator)، یک سو کننده (Rectifier)، فیلتر (Filter) و رگولاتور (Regulator). هرکدام از این قسمت‌ها دارای وظایف خاصی در پاور هستند. ترانسفورماتور وظیفه افزایش یا کاهش ولتاژ را برعهده دارد. در واقع این قطعه کار تغییر ولتاژ ورودی از برق شهر به ولتاژ مورد نیاز کامپیوتر را انجام می‌دهد. وظیفه یک سو کننده، تغییر جریان AC به جریان DC است. جریان مورد استفاده در کامپیوتر DC است و یک سو کننده باید جریان AC ورودی از برق شهر را به جریان DC تبدیل کند.
    فیلتر پاور کار از بین بردن نوسانات برق را انجام می‌دهد. زیرا نوسانات برق می‌توانند باعث آسیب رسیدن به قطعات الکتریکی موجود در کامپیوتر شوند. رگولاتور پایداری جریان خروجی از پاور را تضمین می‌کند. رگولاتور برای نگهداشتن سطح ولتاژ در یک میزان مشخص کاربرد دارد و از افت ولتاژ در سیستم جلوگیری می‌کند. افت ولتاژ می‌تواند باعث سوختن قطعات کامپیوتری شود و رگولاتور برای جلوگیری از این اتفاق طراحی شده است. پاور اولین قسمتی از کامپیوتر است که جریان برق را دریافت می‌کند و برای جلوگیری از رسیدن نوسانات برق به قطعات کامپیوتر طراحی شده‌اند. حتی اگر این نوسانات بیش از حد باشند، باعث سوختن پاور کیس می‌شود اما نوسان به قطعات نمی‌رسد و از سوختن آن‌ها جلوگیری می‌شود.

    برای کسب اطلاعات بیشتر همین الان تماس بگیرید.

    برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.

    نشانه های استفاده از پاور کیس نامناسب

    استفاده از پاور کامپیوتر نامناسب ممکن است به مشکلات مختلفی منجر شود، از جمله:

    • ریستارت‌های مکرر سیستم
    • کاهش عمر مفید قطعات کامپیوتر
    • عدم روشن شدن سیستم
    • هنگ کردن سیستم یا نمایش صفحه آبی.

    سخن پایانی

    در این مقاله به سوال پاور کامپیوتر چیست به صورت کامل پاسخ دادیم. پاور کامپیوتر دارای انواع مختلفی است که هر کدام برای اتصال به مادربردهای مختلف با طراحی‌های متفاوت ساخته شده‌اند. پاور کیس جزو قطعات حیاتی کامپیوتر است که وظیفه تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز کامپیوتر را برعهده دارد. بدون پاور کامپیوتر عملا نمی‌تواند کار کند. این قطعه جریان برق شهری را گرفته و آن را به جریان مورد نیاز قطعات کامپیوتر تبدیل می‌کند. این جریان برای هر قطعه متفاوت است؛ هر قطعه بسته به نوع کار، جریان مورد نیاز را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از پاور دریافت می‌کند. برای خرید پاور باید به ابعاد و معماری آن توجه داشته باشید. اگر پاوری که خریداری می‌کنید توانایی تامین جریان مورد نیاز قطعات کامپیوتر شما را نداشته باشد و یا با معماری مادربرد شما سازگاری نداشته باشد، کاربردی نخواهد داشت.

    فناوران آتیه گئومات

    سوالات متداول

    پاور کامپیوتر چه کاربردی دارد؟

    پاور کامپیوتر وظیفه تأمین برق قطعات را بر عهده دارد. این دستگاه جریان متناوب (AC) شهری را به جریان مستقیم (DC) تبدیل کرده و بین قطعات توزیع می‌کند. قطعات کامپیوتر به ولتاژ ۱۲ ولت نیاز دارند و پاور، جریان ۱۱۰ تا ۲۳۰ ولت شهری را به این مقدار کاهش می‌دهد. برخی قطعات مانند هارد مستقیماً از پاور تغذیه می‌شوند، در حالی که برخی دیگر از طریق مادربرد برق دریافت می‌کنند. انتخاب پاور مناسب، وابسته به توان مصرفی سیستم است.

    پاور کامپیوتر چه انواعی دارد؟

    پاور کامپیوتر در انواع مختلفی مانند ATX، AT، LPX، NLX و SFX عرضه می‌شود که هرکدام برای مادربردهای خاصی طراحی شده‌اند. پاورهای ATX با مادربردهای اینتل، AT با مادربردهای IBM و NLX با معماری مخصوص خود سازگارند. مدل LPX ابعاد 330×229 میلی‌متر دارد و SFX به‌عنوان کوچک‌ترین نوع، برای سیستم‌های کامپکت با توان 90 وات استفاده می‌شود.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سبد خرید
    ورود

    هنوز حساب کاربری ندارید؟

    شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.