مشاوره تخصصی:  ۰۲۱۷۸۱۴۵

امنیت شبکه

  • امنیت شبکه

    با گسترش روز افزون فناوری اطلاعات و ارتباطات در زندگی بشر و کاربرد فراوان شبکه‌های کامپیوتری در ابعاد مختلف هر جامعه، یکی از مباحثی که روز به روز بر اهمیت و ضرورت آن افزوده ‌می‌شود، موضوعی به نام امنیت شبکه است. توجه به امنیت شبکه در هر حیطه ارتباطات می تواند تضمین کننده ادامه فعالیت کاری در آن زمینه باشد. در ادامه این مطلب پس از ارائه تعریفی جامع در مورد امنیت شبکه به بررسی ابعاد مختلف آن خواهیم پرداخت.  

    امنیت شبکه چیست ؟

    به مجموعه روش‌ها، اقدامات و فناوری‌هایی که برای محافظت از شبکه‌های داخلی در مقابل حملات و دسترسی‌های غیر مجاز به داده‌ها انجام ‌می‌شود، امنیت شبکه گفته ‌می‌شود. این روش‌ها که ممکن است به صورت نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری انجام شوند؛ شامل اقدامات مختلفی از جمله کنترل دسترسی، پیشگیری از حملات سایبری، تشخیص بد افزار و سایر اقدامات امنیتی می‌شوند. برخی قوانین و استانداردهای پایه برای تامین امنیت شبکه وجود دارد که در راه اندازی شبکه کامپیوتری حتما باید لحاظ شود. همچنین با توجه به گستردگی و اهمیت شبکه ، انجام برخی روش‌های تخصصی تامین امنیت نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.

    امنیت شبکه کامپیوتری چیست
    امنیت شبکه کامپیوتری چیست

    اهمیت امنیت شبکه

    لزوم اتخاذ تدابیر امنیتی در یک شبکه اهمیت بسیار زیادی دارد و هر چه داده‌های مهمتری در شبکه موجود باشد، به همان نسبت نیز باید در حفظ امنیت شبکه تلاش بیشتری انجام شود. به طور کلی دلایل اهمیت امنیت هر شبکه را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

    • حفاظت از سخت‌افزارها و دستگاه‌های متصل به شبکه در برابر حملات سایبری و بد افزار‌ها
    • پیشگیری از سرقت اطلاعات هویتی شبکه
    • محافظت از اطلاعات موجود در شبکه
    • بهبود کیفیت ارتباطات درون شبکه‌ای
    • کاهش هزینه‌های پشتیبانی شبکه

    برای کسب اطلاعات بیشتر همین الان تماس بگیرید.

    برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.

    انواع امنیت شبکه

    همان‌گونه که گفته شد، امنیت در شبکه اهمیت بسیاری در راه اندازی و به کارگیری شبکه‌های رایانه‌ای و ارتباطی دارد. به منظور افزایش سطح امنیت یک شبکه، راهکارها و مباحث مختلفی وجود دارد که بستگی به مقیاس یا اهمیت شبکه می‌توان در همه یا چند مورد تمرکز کرد. به طور کلی انواع امنیت شبکه شامل موارد زیر ‌می‌شود:

    • Access control ( کنترل دسترسی)
    • Firewalls ( فایروال‌های ‌نرم‌افزاری و سخت‌افزاری)
    • Network segmentation ( تقسیم بندی شبکه)
    • Email security ( امنیت ایمیل)
    • Antivirus and antimalware software ( ‌نرم‌افزارهای مقابله با ویروس و بد افزار)
    • Application security ( امنیت نرم‌افزار)
    • Behavioral analytics ( تحلیل عملکرد و تعیین معیارها)
    • Data loss prevention ( جلوگیری از دست رفتن اطلاعات)
    • Mobile device security ( امنیت دستگاه تلفن همراه)
    • Security information and event management ( اطلاعات امنیتی و مدیریت رویداد)
    • VPN مخفف Virtual private network ( شبکه خصوصی مجازی)
    • Web security ( امنیت وب)
    • Wireless security ( امنیت شبکه بی سیم)
    هک و خطراتی که شبکه را تهدید می کند
    انواع امنیت برای network

    در ادامه به معرفی انواع امنیت شبکه و بررسی برخی از مهمترین آن‌ها می‌پردازیم:

    • فایروال‌ها

    فایروال‌ها انواع ‌نرم‌افزار یا سخت‌افزار‌هایی هستند که وظیفه کنترل ترافیک ورودی و خروجی شبکه بر مبنای قوانین مشخص شده شبکه را بر عهده دارند. در ساده‌ترین حالت، وجود یک فایروال موجب جدا شدن شبکه خصوصی  از اینترنت عمومی ‌می‌شود. باید توجه داشت که نصب فایروال در یک شبکه یکی از ضروری‌ترین راهکارهای حفظ امنیت شبکه به شمار می آید.

    • تقسیم‌ بندی شبکه (Network Segmentation)

    یکی دیگر از انواع مهم امنیت شبکه، تقسیم بندی شبکه است. بدین صورت که ترافیک موجود در شبکه بر اساس هویت نقاط انتهایی طبقه بندی ‌می‌شود و دسترسی به شبکه با توجه به عواملی مانند نقش، مکان یا دیگر فاکتور‌ها، مشخص ‌می‌شود. اجرای چنین تقسیم بندی نقش مهمی در جلوگیری از دسترسی‌های مشکوک به شبکه خواهد داشت.

    • کنترل دسترسی (Access Control)

    در صورتی که تمامی کاربران بتوانند به شبکه دسترسی داشته باشند؛ احتمال حملات مشکوک و دسترسی‌های غیر مجاز به شبکه نیز افزایش می‌یابد. به منظور تامین امنیت شبکه باید تمامی کاربران و سیستم‌های مرتبط با شبکه شناسایی شوند و دسترسی آن‌ها به شبکه تعریف شده و تحت کنترل قرار گیرد. تنها در چنین شرایطی است که می‌توان دستگاه‌هایی با نقطه پایانی ناسازگار را مسدود کرد یا برای دسترسی آن‌ها محدودیت تعیین نمود.

    • آنتی ‌ویروس یا آنتی بد افزارها (Anti-virus and Anti-malware software)

    استفاده از برنامه‌های آنتی ویروس نیز یکی دیگر از انواع روش‌های امنیت شبکه است که برای مقابله با انواع ویروس‌‌ها، کرم‌ها، تروجان‌‌ها، باج‌ افزارها و ‌نرم‌افزارهای جاسوسی به کار گرفته ‌می‌شود. علاوه بر بررسی ورودی‌های شبکه، آنتی ویروس‌ها به طور مرتب و پیوسته، شبکه و فایل‌ها را برای شناسایی بدافزارها و ناهنجاری‌های امنیتی بررسی می‌کنند؛ چرا که در برخی مواقع ممکن است فایل‌های آلوده کننده شبکه پس از ورود برای مدتی در حالت غیرفعال باقی بمانند و پس از آن، فعالیت‌های تخریبی خود را آغاز کنند.

    خطرات رایجی که شبکه را تهدید میکند
    انواع خطرات نهدید کننده شبکه

    خطرات رایج در امنیت یک شبکه

    همانطور که گفته شد، یک شبکه اطلاعاتی به طور دائم در معرض انواع مختلفی از تهدیدات امنیتی قرار دارد. لازمه تامین امنیت هر شبکه در چنین شرایطی شناخت انواع خطراتی است که می‌توانند عاملی برای تهدید امنیت شبکه به شمار آیند. در ادامه  برخی از مهمترین خطرات رایج در امنیت شبکه را مورد بررسی قرار خواهیم داد:

    • دسترسی غیرمجاز

    از جمله مهمترین خطرات تهدید کننده امنیت در شبکه، دسترسی افراد غیرمجاز به اطلاعات محرمانه موجود در شبکه است. افشای چنین اطلاعاتی می‌تواند نشان از سطح پایین امنیت شبکه باشد و لازم است تا اقدامات جدی در برابر چنین دسترسی‌هایی غیرمجازی صورت گیرد.

    • حملات DDoS

    گاهی اوقات ممکن است شبکه به دلیل ارسال بالای ترافیک ناخواسته، از دسترس خارج شده یا بسیار کند شود، بروز چنین شرایطی برای شبکه، معمولا تحت عنوان حملات DDoS نام برده ‌می‌شود. حملات DDoS یک از شایع‌ترین تهدیدات امنیتی شبکه‌هاست که باید برای مقابله با آن، راهکارهای پیشگیرانه مناسبی در نظر گرفته شود.

    • سوء استفاده از آسیب ‌پذیری

    آسیب پذیر بودن راه‌های نفوذ به شبکه از جمله پرتال‌های ورود به شبکه، برنامه‌ها، سخت‌افزار یا سایر مناطق شبکه نیز یکی دیگر از خطراتی است که می‌تواند امنیت شبکه را تهدید کند و باید راهکارهای محافظتی مناسبی برای جلوگیری از چنین نقاط آسیب زایی در شبکه در نظر گرفته شود.

    • آلودگی‌های بد افزاری (Malware infections)

    از دیگر موارد تهدید کننده امنیت شبکه می‌توان به وجود بدافزار‌ها در شبکه اشاره کرد، که می‌توانند با آلوده کردن شبکه در امنیت آن اختلال ایجاد کنند، از جمله مهمترین این بد افزارها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    1. باج افزار‌ها که داده‌ها را رمز گذاری کرده یا حذف می‌کنند و موجب محدودیت در دسترسی کاربران می‌شوند
    2. کرم‌ها که در شبکه تکثیر شده و تمام شبکه را آلوده می‌کنند
    3. ‌نرم‌افزارهای جاسوسی که می‌توانند تمامی اطلاعات و اقدامات شبکه را به منابعی خارج از شبکه ارسال کنند.

    تمامی این بد افزار‌ها ممکن است از طریق مهاجمان خارج از شبکه، سیستم‌های آلوده کاربران یا ورود به وب سایت‌های غیر ایمن در شبکه مستقر شوند.

    • تهدیدات داخلی

    از دیگر خطرات امنیت شبکه می‌توان به تهدیدات داخلی اشاره کرد. این تهدیدات ممکن است به دلیل عدم آگاهی کاربران موجب تضعیف امنیت شبکه شود. همچنین گاهی اوقات نیز احتمال تهدید عمدی امنیت و افشای اطلاعات توسط کاربران شبکه وجود دارد. برای تامین امنیت کامل شبکه باید به تمامی این احتمالات توجه شود.

    بررسی شبکه توسط متخصصین
    راهکارهای امنیتی شبکه

    راهکارهای امنیت Network

    با وجود خطرات مختلفی که می‌تواند، امنیت شبکه را به خطر بیاندازد، لزوم راهکارهایی مطمئن و اصولی جهت مقابله با این تهدیدات بسیار ضروری است. از جمله ‌مهمترین این راهکارها  می‌توان به اقدامات زیر اشاره کرد:

    • حریم اختصاصی (Privacy)

    منظور از حریم خصوصی در شبکه این است که هر گونه پیام منتقل شده بین فرستنده و گیرنده باید به گونه‌ای رمزگذاری شود که تنها دو طرف پیام، قادر به درک آن باشند. این وضعیت هرگونه استراق سمع در مسیر این ارتباط را غیر ممکن می‌سازد و بدین ترتیب ارتباطات شبکه به صورت محرمانه باقی می‌مانند. وجود یک حریم اختصاصی بدون نقص در شبکه یکی از مهمترین راهبردهای مقابله با خطرات امنیتی به حساب می‌آید.

    • یکپارچگی پیام یا داده‌ها (Message Integrity)

    انجام چنین راهکاری در مقابله با خطرات امنیتی شبکه به این معناست که تمامی داده‌ها ارسال و دریافت شده در شبکه باید بدون هیچ گونه تغییری در بین مسیر منتقل شوند و هیچ عامل مخرب بیرونی به صورت عامدانه یا تصادفی محتوای داده را تغییر ندهد. وجود چنین یکپارچگی در امنیت شبکه به خصوص در مبادلات پولی از اهمیت فراوانی برخوردار است.

    • احراز هویت در نقطه انتهایی: (End-point authentication)

    این راهکار مقابله با خطرات امنیت شبکه به این معنی است که دریافت کننده پیام در نقطه انتهایی انتقال داده‌ها بتواند از هویت فرستنده پیام اطمینان پیدا کند.

    • انکار ناپذیری (Non-Repudiation)

    مفهوم انکار ناپذیری در امنیت شبکه یعنی، گیرنده اطلاعات بتواند ثابت کند که، پیام دریافتی از جانب کدام فرستنده بوده است و همچنین فرستنده نیز نتواند ارسال پیام خود را انکار کند. به بیان دیگر شرایط ارسال و دریافت پیام در شبکه باید به صورتی انجام گیرد که در صورت نیاز، فعالیت‌های مخرب کاربران توسط ادمین قابل بررسی باشد و فرستنده پیام امکان انکار فعالیت غیر مجاز خود در شبکه را نداشته باشد.

    • امنیت ایمیل

    علاوه بر مواردی که گفته شد، ایمیل یا پست الکترونیکی در شبکه نیز می‌تواند راهی برای نفوذ‌های مخرب هکرها به صورت حملات فیشینگ و ارسال بدافزار یا ویروس به شبکه باشد. به همین جهت سرویس ایمیل در شبکه باید به صورت کامل از نظر امنیتی پوشش داده شود.

    بررسی شبکه
    بررسی‌های لازم برای شبکه

    Cia چیست؟

    سیا یا   CIAدر بحث امنیت اطلاعات به مخفف حروف ابتدایی سه اصطلاح محرمانگی، یکپارچگی و در دسترس بودن شبکه گفته ‌می‌شود؛ که به عنوان یک مثلث مهم در بحث امنیت شبکه به شمار می‌آیند. در ادامه به بررسی هر کدام از این مفاهیم می‌پردازیم:

    • Confidentiality (محرمانگی)

    اصطلاح محرمانگی به این معنی است که دسترسی به برخی اطلاعات شبکه تنها برای برخی افراد و دستگاه‌های خاص مجاز می‌باشد و عموم کاربران شبکه اجازه دسترسی به این اطلاعات حساس و طبقه بندی شده را ندارند. این دسته از اطلاعات معمولا شامل دیتاهای بایگانی شده در سرورها، کلاینت‌ها و غیره می‌شوند.

    • Integrity (یکپارچگی)

    این اصطلاح در امنیت شبکه به این مفهوم است که تغییر در اطلاعات موجود در شبکه تنها باید توسط افراد و سیستم‌های تعریف شده انجام گیرد و وجود این یکپارچگی است که می‌تواند موجب امنیت بیشتر شبکه شود.

    • Availability (در دسترس بودن)

    در دسترس بودن به این معنی است که شبکه و دیتاهای موجود در آن که در حالت معمول در اختیار کاربران است، باید به طور مداوم در دسترس باشد. چنانچه این دسترسی کاربران مجاز به دلایل مختلفی از قبیل حملات DDos یا خرابی‌های ایجاد شده در شبکه، مختل شود، نوعی مشکل جدی برای شبکه محسوب ‌می‌شود و باید بلافاصله اقدامات امنیتی لازم در جهت رفع این مشکلات انجام شود.

    dmz و ارتباط آن با امنیت شبکه

    dmz چیست و چه ارتباطی به شبکه دارد؟ امنیت شبکه و مفهوم منطقه غیرنظامی (DMZ) دو جنبه کلیدی در حفاظت از داده‌ها و منابع سیستم‌های اطلاعاتی هستند. DMZ یک شبکه فرعی است که به عنوان لایه‌ای از امنیت عمل می‌کند، قرار گرفته بین شبکه داخلی یک سازمان و شبکه‌های خارجی مانند اینترنت. هدف از DMZ ایجاد یک لایه اضافی از امنیت است؛ سرورها و سیستم‌هایی که باید برای دسترسی‌های خارجی در دسترس باشند، مانند سرورهای ایمیل یا وب، در DMZ قرار می‌گیرند تا در صورت هرگونه حمله امنیتی، شبکه داخلی محافظت شود. به این ترتیب، حتی اگر مهاجمان به منابع موجود در DMZ دسترسی پیدا کنند، لایه‌های اضافی امنیتی مانع از دسترسی آن‌ها به شبکه داخلی و منابع حساس‌تر می‌شوند. در نتیجه، DMZ به عنوان یک استراتژی مهم در امنیت شبکه عمل می‌کند و به کاهش خطر نقض داده‌ها و حملات سایبری کمک می‌کند.

    برای کسب اطلاعات بیشتر همین الان تماس بگیرید.

    برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.

    سخن پایانی

    حال که با خواندن این مطلب، به اطلاعات جامعی درباره امنیت شبکه و اهمیت آن دست پیدا کردید، متوجه شدید که حفاظت از اطلاعات شبکه بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل باید اقدامات لازم به منظور افزایش امنیت را به خوبی انجام دهید. برای این کار، بهتر است از افراد متخصص کمک بگیرید. خوشبختانه شرکت فناوران آتیه گئومات با تیم متخصص خود سال ها است که در زمینه راه اندازی، پشتیبانی شبکه و حفظ امنیت آن فعالیت می‌کند و توانسته رضایت مشتریان را به خوبی جلب نماید. به همین دلیل می‌توانید اقدامات لازم برای افزایش امنیت در شبکه مدنظر خود را به متخصصان ما بسپارید. برای دریافت راهنمایی‌های بیشتر با کارشناسان ما در تماس باشید.

    فناوران آتیه گئومات

    سوالات متداول

    • چرا امنیت شبکه مهم است؟

    امنیت شبکه اهمیت بسیاری دارد زیرا اطلاعات حساس و مهم، از جمله اطلاعات شخصی، مالی، تجاری و دولتی، از طریق شبکه‌ها منتقل می‌شوند. حفاظت از این اطلاعات در برابر حملات و نفوذهای ناخواسته از اهمیت بالایی برخوردار است.

    • چه نوع تهدیداتی به امنیت شبکه وارد می‌شود؟

    تهدیدات متنوعی وجود دارند از جمله حملات دیده‌نشده، ویروس‌ها، کرم‌ها، تروجان‌ها، حملات DDoS (منع خدمت توزیع شده)، حملات فیشینگ، جاسوسی، نفوذهای داخلی و…

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای
    سبد خرید
    ورود

    هنوز حساب کاربری ندارید؟

    شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.