مشاوره تخصصی:  ۰۲۱۷۸۱۴۵

تفاوت nas و san

تفاوت nas و san
  • با زیر‌شبکه، ترافیک شبکه مسافت کمتری را برای رسیدن به مقصد، بدون نیاز به عبور از مسیر‌یاب‌های غیر‌ضروری طی می‌کند. در‌واقع زیر‌شبکه  زیر‌مجموعه‌ای از یک شبکه محسوب می‌شود که به کمک آن ، اطلاعات و داده‌ها مانند یک شبکه پستی از سریع‌ترین راه ممکن به مخاطب می‌رسد. در IT ما دو زیر‌شبکه پرقدرت و پرسرعت معروف به نام‌های  nas و san داریم که ابتدا نحوه کارشان را به‌ترتیب توضیح می‌دهیم، سپس نقاط قوت و ضعف یکدیگر را  با هم بررسی می‌کنیم و در پایان تفاوت san و nas را شرح می‌دهیم.

    Nas چیست؟

    Nas یا به اختصار دستگاه ذخیره‌سازی متصل به شبکه، یک نوع دستگاه ذخیره‌سازی داده محسوب می‌شود که به جای آن‌که مستقیم به رایانه متصل شود، از طریق شبکه وصل می‌شود. در‌واقع دستگاه‌های Nas حاوی پردازنده‌ها و سیستم عامل‌هایی هستند تا با آن‌ها Nas بتواند برنامه‌ها را بهتر اجرا کند. همین‌طور اطلاعات مورد‌نیاز برای فایل‌ها را آماده می‌کند تا آسانتر توسط افراد مجاز، به‌اشتراک گذاشته شود.

    نصب و راه‌اندازی شبکه برای استفاده از دستگاه‌های Nas یکی از مراحل حیاتی است، چرا که این سیستم‌ها نیازمند یک زیرساخت قوی شامل خدمات اکتیو و پسیو شبکه هستند. این خدمات، اتصال بهینه دستگاه‌ها و مدیریت داده‌ها را ساده‌تر می‌کند.با استفاده از دستگاه Nas چندین رایانه و تلفن همراه توسط چندین نفر به‌راحتی حتی از راه دور در صورت تنظیم صحیح قابل‌دسترس می‌شود.

    با پیشرفت تکنولوژی راه‌های بهتر، قابل‌اعتمادتر و پیچیده‌تری برای ذخیره‌سازی اطلاعات مهیا  شد. به‌طوری بازیابی اطلاعات به نیاز تجاری و ضروری هر شرکتی تبدیل شده است. بنابراین، یک سازمان به یک سیستم ذخیره‌سازی نیاز دارد تا بتواند هر نوع داده سنگین و کم‌حجمی را پوشش دهد. یکی از مرسوم‌ترین راه‌ها برای ذخیره‌سازی داده‌ها با nas‌ انجام می‌شود.

    تفاوت و شباهت nas و san

    مزایای nas‌

    برای مطالعه درباره تفاوت san و nas، ابتدا به بررسی مزایای nas میپردازیم. در کسب‌وکارهای کوچک، مزایای زیادی در استفاده از دستگاه‌های nas‌ وجود دارد که آن‌ها را شرح می‌دهیم.

    ایجاد یک سیستم یکپارچه در سازمان؛ بزرگترین مزیت nas‌

    از بزرگترین مزیت‌های nas این است که nas سیستم یکپارچه‌ای را در شبکه یک سازمان ایجاد می‌کند. به‌همین دلیل کار گروهی بر یک سرور یا کامپیوتر را آسانتر می‌کند.

    ایمن تر از هارد دیسک

    از هر نوع هارد‌ دیسکی nas ایمن‌تر است. چون ادمین‌ها دیگر نیازی به نگرانی راجع‌به مسائل امنیتی نخواهد داشت.

    مدیریت آسان؛ ذخیره‌سازی در زمان کم

    شما دیگر به زمان طولانی برای ذخیره و بازیابی اطلاعات احتیاج نخواهید داشت. حتی با وجود داشتن چندین مکان ثابت و متحرک در یک آن، داده‌های شما در دسترس خواهد بود.

    مقرون به صرفه

    سرورهای nas هزینه پایین‌تری نسبت به سرورها دارند. بنابراین، شما با صرفه‌جویی در هزینه، می‌توانید بودجه را برای کارهایی که به بیشتر برای کسب‌وکار شما سودمند واقع می‌شود، کنار بگذارید.

    یک سیستم کاربردی برای برنامه ریزی

    Nas به‌طور کامل یک سیستم بسیار کاربردی محسوب می‌شود که در آن علاوه‌بر تنظیم‌کردن برنامه‌های ضروری و مهم، برنامه‌های فرعی و مفید را هم در آن می‌توان قرار داد؛ یعنی با استفاده از  nas شما بدون نیاز به نگرانی راجع‌به پر‌شدن حافظه سیستمتان، به هر نوع برنامه و اپلیکیشنی که باعث بهبود عملکرد و راندمان شما می‌شود، دسترسی پیدا خواهید کرد.

    تفاوت های Das, Nas, San

    دسترسی آسان

    بیشتر دستگاه‌های nas سرویس ابری مخصوص به‌خود را دارند. به‌همین دلیل این امکان را به‌وجود می‌آورد که از راه دور هم به اطلاعات دسترس پیدا کنید. علاوه‌بر این می‌توانید سیستم خود را با سایر سیستم‌ها یا گوشی‌ خود همگام‌سازی کنید. بدون آن که نیاز به سخت‌افزار یا نرم‌افزار پیدا بکنید اطلاعات را با دیگران به‌راحتی می‌توانید به‌اشتراک بگذارید.

    بازده انرژی بالا؛ اشغال محیط کم

    در مقایسه با سرور‌های دیگر، سرور‌های‌ nas فضای کمتری را اشغال می‌کنند. به‌همین دلیل نسبت به سرور‌های دیگر انرژی کمتری را مصرف می‌کنند. همچنین سبک هستند. پشتیبانی فنی در شبکه‌های ذخیره‌سازی مانند NAS بسیار مهم است. پشتیبانی شبکه و سرور نه‌تنها باعث افزایش کارایی دستگاه‌ها می‌شود، بلکه از بروز مشکلات احتمالی در ذخیره و بازیابی اطلاعات نیز جلوگیری می‌کند. این امر به کسب‌وکارها امکان می‌دهد تا بدون نگرانی از امنیت یا خرابی داده‌ها، روی توسعه فعالیت‌های خود تمرکز کنند.

    معایب  nas

    همانند هر دستگاه دیگری  nas هم معایب خود را دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

    • هر نوع بلایای طبیعی یا خطای انسانی می‌تواند سرورهای nas را مختل کند. به‌طوری که ممکن است در اثر آن هر نوع اطلاعات و داده‌هایی که در سیستم ذخیره کرده‌ بودید را از دست بدهید.
    • سیستم عامل سرورهای nas لینوکس است. بنابراین، اگر یک سیستم عامل دیگری مانند کامپیوتر در محل کار خراب شود.، امکان بازیابی اطلاعات سخت‌ می‌شود. به‌همین دلیل شما برای رفع چنین مشکلی نیاز به یک فرد متخصص دارید.
    • کاربرانی که می‌خواهند از داده‌های خود در nas یک سیستم پشتیبان ایجاد کنند، به‌طور مستقیم نمی‌توانند این کار را انجام دهند؛ چون انجام این کار فقط از طریق یک سیستم عامل نصب‌شده می‌تواند، انجام شود.

    نمایش فرق بین nas و san و das

    نس استوریج چگونه عمل می‌کند؟

    یک دستگاه NAS  از مجموعه‌ای از سخت‌افزارها و نرم‌افزارهایی تشکیل شده‌ است که در آن یک سیستم عامل مشترک برای اجرا تعبیه می‌شود. اغلب دستگاه‌های nas ترکیبی ساده‌ از کارت رابط شبکه (NIC) ،یک کنترل‌کننده ذخیره‌ساز، تعدادی درایو و منبع تغذیه هستند. علاوه‌بر این از دو تا پنج هارد دیسک تشکیل می‌شوند تا افزونگی و دسترسی سریعی را برای فایل‌ها ایجادکنند.

    به‌طور کلی دستگاه NAS وسیله‌ای محسوب می‌شود که به‌طور مستقیم از طریق کابل اترنت (RJ45) یا وای-فای به شبکه وصل می‌شود. به‌جای شبکه WAN یک آدرس IP ایجاد می‌کند، سپس داده‌ها را از بین کاربران، سرورها از راه TCP/IP انتقال می‌دهد. در‌ واقع nas یک شبکه‌ای محسوب می‌شود که به‌طور سنتی عمل می‌کند. به‌عبارت دیگر یک سیستم ‌(NTFS) یا (NFS) است که برای خدمات‌رساندن از راه دور و اشتراک‌گذاری داده‌ها به‌کار گرفته می‌شود.

    دستگاه‌های nas فضای ذخیره‌سازی مشترکی را به‌صورت حجم‌های نصب‌شده در یک شبکه ارائه می‌دهند. همچنین از پروتکل‌هایی مانند (NFS) و SMB/CIFS استفاده می‌کند. هنگامی که از دستگاه nas به‌عنوان یک ذخیره‌ساز مشترک استفاده می‌شود، nas چندین سرور را به یک دستگاه ذخیره‌سازی مشترک وصل می‌کند. به‌این سرورها خوشه می‌گویند که اغلب برای failover مورداستفاده قرار می‌گیرند. به‌همین باعث می‌شود گره‌های خوشه به داده‌های مشابهی دسترسی پیدا کند.

    نمایش انواع نماهایی از لوگوهای کامپیوتر برای نمایش فرق بین nas و san

    عناصر تشکیل دهنده یک دستگاه nas

    با پیشرفت تکنولوژی، استفاده از مجازی‌سازی در سیستم‌های ذخیره‌سازی به یکی از بهترین راه‌حل‌ها برای بهینه‌سازی منابع تبدیل شده است. این فناوری به دستگاه‌های NAS امکان می‌دهد تا چندین سرور و فضای ذخیره‌سازی را به‌صورت متمرکز مدیریت کنند، در حالی که دسترسی سریع و پایدار به داده‌ها نیز تضمین می‌شود. یک دستگاه nas از عناصر زیر تشکیل می‌شود:

    1. سخت‌افزار: یک سخت‌افزار به‌زبان ساده از دیسک‌ها یا درایوهای ذخیره‌سازی، پردازنده‌ها و RAM تشکیل می‌شود. در‌واقع RAM جعبه، واحد، سرور یا سر nas به‌شمار می‌رود که تنها دو درخواست را انجام می‌دهد: ذخیره‌سازی داده و اشتراک‌گذاری فایل
    2. نرم‌افزار: جزئی محسوب می‌شود که از قبل روی سیستم‌ عامل در سخت‌افزار نصب می‌شود.
    3. پروتکل: پروتکل کنترل انتقال یا به‌اختصار (NFS) فایل‌ها را در بسته‌های کوچکی ترکیب می‌کند و از طریق پروتکل‌های اینترنتی یا IP ارسال می‌کند.

    San چیست؟

    شبکه ذخیره‌سازی محیطی یا به اختصاری SAN یک شبکه تخصصی و پرسرعت است که دسترسی شبکه به دستگاه‌های ذخیره‌سازی را فراهم می‌کند. به‌عبارت دیگر، SAN از میزبان‌ها، سوئیچ‌ها، عناصر و دستگاه‌های ذخیره‌سازی تشکیل می‌شود که از انواع فناوری‌ها، توپولوژی‌ها و پروتکل‌ها به هم وصل می‌شود. همچنین SAN این قابلیت را دارد که چندین سایت را با هم پوشش دهد.

    یک دستگاه SAN دستگاه‌های ذخیره‌سازی را به یک میزبان ارائه می‌دهد که در‌نگاه اول شاید ‌به نظر برسد ذخیره‌سازی به‌صورت محلی انجام شده است، ولی در اصل ذخیره‌سازی از روش‌های مجازی‌سازی صورت می‌گیرد.

    نمایی از چند کامپیوتر برای نمایش دادن تفاوت nas و san

    مزایای san

    دلایلی که باید سیستم خود را به san ارتقا دهید یا نصب کنید.

    • San سیستمی است که از خطاهای انسانی مصون است؛ چون اگر اختلال در یک جزء از سیستم‌های یک شرکت به‌وجود آید، بر سایر سیستم‌ها تاثیر منفی نمی‌گذارد، طوری که بقیه سیستم‌ها سالم می‌مانند.
    • پیکر‌بندی ذخیره‌سازی در San از نوع RAID است. به‌همین دلیل san مقادیر زیادی از داده را در خود می‌تواند ذخیره کند. حتی بیشتر از یک سرور تکی. به‌همین خاطر san برای شرکت‌هایی مفید است که اگر در هر زمان فضای ذخیره‌سازی سیستم کم شد، دیگر احتیاجی به خرید یک سخت‌افزار جدید پیدا نکنند.
    • سرورهای San چندین آرایه دیسک، سوییچ‌ها و سرورها را می‌توانند به هم متصل کنند. از آن‌جایی که داده‌ها در این طبقه‌بندی به صورت غیر‌متمرکز است. بنابراین، شبکه برای دیسک مفید واقع می‌شود. به‌عبارت دیگر شبکه بیشترین منابع را برای سیستم فراهم می‌کند.
    • اتصالات فیزیکی بین دستگاه‌های san به‌گونه‌ای‌ است که انتقال داده‌ها با سرعت بالایی توسط کانال فیبر یا فناوری InfiniBand انجام می‌شود.
    • دسترسی‌ پیدا کردن به san آسان است؛ زیرا هارد ‌دیسک‌های کامپیوتر san را یک دستگاه محلی تشخیص نمی‌دهد.
    • San بسیار مقیاس‌پذیر است؛ زیرا اضافه‌کردن فضای ذخیره‌سازی بیشتر به آرایه‌های دیسک موجب قطع‌شدن شبکه نمی‌شود.

    معایب san

    با وجود چنین مزایاهایی san هم یک سرور بی‌نقص به‌شمار نمی‌آید و مجموعه‌ای از معایب احتمالی را با خود به‌همراه دارد که قبل از نصب یا ارتقای سرورهایتان به  san باید این‌‌ها را در‌نظر بگیرید.

    پیچیده‌بودن نصب سرورهای  SAN

    اگرچه گزینه‌های همگرایی‌سازی بیشتری مانند FcoE و گزینه‌های یکپارچه‌سازی بیشتری برای  san وجود دارد. ولی سرورهای سنتی SAN با خود پیچیدگی‌های زیادی به‌همراه دارند. چون، نصب HBA گران‌قیمت و اختصاصی روی سرورهای میزبان، سوییچ‌ها و کابل‌کشی‌ها باید با نظارت و دقت خاصی انجام شود. به‌همین دلیل این پیچیدگی برای شرکت‌های IT که کارکنان کمتر و بودجه کمتری دارند، دردسر‌ساز خواهد شد.

    مناسب فقط برای محیط‌های کاری بزرگ؛ چون بیشتر می‌صرفد

    از موارد مهم و قابل توجه در تفاوت san و nas این است که با در‌نظر گرفتن هزینه‌ها، SAN به‌طور معمول در محیط‌های بزرگ و پیچیده کارآیی بهتری از خود نشان می‌دهد. با‌ این حال پیاده‌سازی SAN در یک محیط ساده‌تر و کوچکتر با توجه به هزینه و پیچیدگی بالای آن نمی‌صرفد.

    استفاده از یک SAN iSCSI در محیط‌های کاری کوچک که یک SAN همگرا روی یک شبکه مشترک مانند FCoE یا نصب  HCI در محیط‌های کاری کوچکتر نتایج مطلوبتری را تا نصب san به‌همراه خواهد داشت.

    نمایش اشکلی برای نمایش دادن تفاوت nas و san

    مدیریت سخت و چالش بر‌انگیز

    چون سرورهای SAN پیچیدگی خاص خود را دارند، به همان مراتب در مدیریت  SAN با چالش‌های زیادی روبه‌رو می‌شوید. چالش‌هایی مثل پیکر‌بندی ویژگی‌ها، نقشه‌برداری و LUN یا منطقه‌بندی برای شرکت‌های پرمشغله. علاوه‌بر این راه‌اندازی RAID و سایر تکنولوژی‌های خود‌ترمیم کننده، گزارش‌کردن، لاگینگ بدون درنظر گرفتن امنیت زمان‌بر و اجتناب‌پذیر خواهد بود.

    سن استوریج چگونه عمل می‌کند؟

    SAN در اصل شبکه‌ای است که باعث اتصال و ذخیره‌سازی سیستم‌ها با یکدیگر می‌شود. در‌واقع هدف هر شبکه  SAN این است که فضای ذخیره‌سازی را از سیستم‌های منفرد جدا و مکان ذخیره‌سازی را در جایی انتخاب ‌کند که بتواند از تمام منابع ذخیره‌سازی با هم محافظت و مدیریت کند. چنین متمرکز‌سازی را فقط به یک ‌صورت می‌توان انجام داد، مثل قرار‌دادن دیسک‌ها در یک آرایه دخیره‌سازی.

    با اتصال فضای ذخیره‌سازی جمعی به سرورها از طریق یک شبکه جداگانه، علاوه‌بر LAN عملکرد ذخیره‌سازی تسریع و بهبود می‌یابد. بنابراین، حجم کاری سازمانی هم به‌مراتب پایین‌تر می‌آید.

    لایه‌های تشکیل دهنده شبکه SAN

    یک SAN به‌عنوان یک سری از سه لایه متمایز تشکیل می‌شود که این لایه‌ها، لایه میزبان، لایه فابریک و لایه ذخیره نام دارند.

    لایه میزبان نشان‌دهنده سرورهایی است که به SAN متصل می‌شوند. در بیشتر موارد میزبان‌ها و سرورها حجم‌های کاری مانند دیتابیس‌ها که نیاز به دسترسی به فضای ذخیره‌سازی بیشتری دارند را اجرا می‌کنند. علاوه‌بر این میزبان‌ها از اجزای  LAN و اترنت استفاده می‌کنند تا سایر سرورها و کاربران ارتباط و تعامل بیشتری یکدیگر ایجاد کنند.

    لایه فابریک نشان‌دهنده کابل‌کشی، دستگاه‌های شبکه و بافت‌های شبکه است که میزبان و حافظه SAN را به یکدیگر متصل می‌کند. همین‌طور دستگاه‌های شبکه SAN شامل سوئیچ‌ها، دروازه‌ها، روترها و پل‌های پروتکلی نیز می‌شود. کابل‌کشی‌ و پورت‌های دستگاه‌های فابریک سن می‌توانند از فیبر نوری برای ارتباطات از شبکه دوربرد یا کابل‌های مبتنی بر مس استفاده کنند. 

    لایه ذخیره متشکل از دستگاه‌های ذخیره‌سازی مختلفی است که در ردیف‌ها یا انواع مختلفی از حافظه‌ها جمع‌آوری می‌شوند. این فضای ذخیره‌سازی شامل هارد‌ دیسک‌های  مغناطیسی مانند درایوهای  CD و DVD و  SSD است. اکثر دستگاه‌های ذخیره‌سازی در یک SAN  در گروه‌های RAID فیزیکی سازماندهی می‌شوند که برای افزایش ظرفیت و بهبود توانایی ذخیره‌سازی مورد‌استفاده قرار می‌گیرند.

    برای کسب اطلاعات بیشتر همین الان تماس بگیرید.

    برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.

    تفاوت san و nas

    در ادامه بررسی تفاوت san و nas باید بدانیم که San از شبکه برای اتصال سرورها و ذخیره‌سازی داده‌ها استفاده می‌کند. در حالی که nas یک سرور اختصاصی محسوب می‌شود که بین سرورها و حافظه‌ها قرار می‌گیرد.

    اگرچه هر دو شبکه وظیفه ذخیره اطلاعات را به‌عهده دارند. با‌ این وجود انتخاب ارجح  san برای ذخیره‌سازی داده‌ها مبتنی بر بلوک است که به‌طور معمول برای داده‌های ساختار‌یافته به‌خوبی جواب می‌دهد. ولی nas بیشتر برای ذخیره‌سازی داده‌های غیر‌ساختار یافته بیشتر جواب می‌دهد. داده‌هایی مثل عکس‌ها، ایمیل‌ها، تصاویر و ویدیوها.

    هر دو شبکه فضای ذخیره‌سازی را در یک مکان با یکدیگر ادغام می‌کنند. با‌این وجود، nas از یک شبکه مشترک برای ادغام‌کردن استفاده می‌کند که پیچیدگی و هزینه کمتری را نسبت به san به‌دنبال دارد.

    Nas مدیریت آسان‌تری نسبت به san دارد. چون مدیریت san به دانش فناوری اطلاعات بیشتری نیاز دارد.

    سرعت اینترنت در Nas بیشتر به TCP/IP بستگی دارد که معمولا 1GbE تا  10GbE است، ولی به 25GbE تا 40 GbE هم می‌تواند برسد. ولی سرعت اینترنت در san بیشتر است. به‌طوری که سرعت بین 16 تا 32 گیگابایت بر ثانیه است. حتی در مدل‌های جدیدتر از 32 تا 128 گیگ بر ثانیه نیز می‌رسد.

    فرق بین nas و san

    سخن پایانی

    ترکیب استفاده از دستگاه‌های NAS و SAN به همراه خدماتی نظیر نصب و راه‌اندازی شبکه، پشتیبانی سرور، و پیاده‌سازی مجازی‌سازی، نقش کلیدی در بهبود عملکرد شبکه‌های سازمانی دارد. این راهکارها به کسب‌وکارها امکان می‌دهند تا از ذخیره‌سازی ایمن، مقرون‌به‌صرفه و کارآمد برخوردار شوند. تفاوت san و nas در موارد زیادی مانند سرعت، طرز کار، چگونگی دسترسی و مدیریت است. ولی به‌طور کلی شبکه nas فقط مبتنی بر ایترنت و شبکه san مبتنی بر ایترنت یا فیبر‌نوری عمل می‌کند. علاوه‌بر این  گفت کدام یک از دیگری بهتر است. هر کدام در جاهای نقاط‌ضعف و نقاط‌قوتی را با خود به‌همراه دارند. با‌این وجود است نصب هر دو سرور در شرکت می‌تواند باعث بهبود عملکرد و راندمان یک شرکت می‌شود

    اگر سوالی راجع‌به این دو شبکه داشتید با کارشناسان مجموعه درمیان بگذارید.

    شرکت فناوران آتیه گئومات

    سوالات متداول

    • فرق nas و san چیست؟

    شبکه nas فقط مبتنی بر اینترنت و شبکه san مبتنی بر ایترنت یا فیبر‌نوری عمل می‌کند.

    • آیا nas و san هر دو یکی هستند؟

    خیر، nas یک شبکه واحد است که فایل‌ها را از طریق ایترنت به مخاطب ارائه می‌دهد. ولی san  شبکه پیچیده‌تری نسبت به  nas است.

    • بین nas و san کدام یک سریعتر است؟

    San سرعت بیشتری را نسبت به nas در شرکت ارائه می‌دهد. ولی بااین حال هزینه بیشتری را نسبت به  nas دارد.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سبد خرید
    ورود

    هنوز حساب کاربری ندارید؟

    شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.