اجزا و تجهیزات شبکه به دو دسته اکتیو یا فعال (Active) و شبکه‌های پسیو یا غیرفعال (Passive) تقسیم می شوند. شبکه اکتیو سیگنال‌ها را تولید، هدایت و در انتها از طریق شبکه‌های پسیو و تجهیزات آن، مسیریابی و در شبکه (NETWORK) جابجا می‌کنند. مراحل اجرای خدمات پسیو شبکه که یکی از مهمترین بخش ها، برای راه‌اندازی سرور و نصب شبکه و  اجرای زیرساخت شبکه است،  به این صورت است که ابتدا زیر ساخت را طراحی می‌کنند و پس از تایید نقشه و زیر ساخت، کابل‌کشی شبکه و ترانکینگ اجرا می‌شود که بستگی به کاربر یا شرکت یا سازمان‌ها دارد که از چه نوعی از ترانکینگ‌ها استفاده کنند، در ادامه‌ی مقاله به تعریف ترانکینگ‌، انواع، کاربرد و همچنین مزایای آن خواهیم پرداخت.

بعد از ترانکینگ شبکه‌ها، نوبت به نصب رک می‌رسد، همانطور که در مقاله رک شبکه توضیح دادیم، تمامی پچ پنل‌ها (Patch Panel)، سوییچ‌هاSwitch) )، سرورها (Server) و روترها (Router) در داخل رک‌ها نصب می‌شوند. در انتهای اجرای پسیو شبکه، تست شبکه و سیگنال‌ها و نودها انجام می‌شود که قطعی در کابل‌های داخل شبکه وجود دارد یا نه! این کار توسط متخصصان شبکه انجام می‌شود.

قابل ذکر است که تجهیزات و خدمات پسیو همانطور که از نامش مشخص است غیرفعال هستند و هیچ‌گونه فعالیتی روی سیگنال‌های موجود در داخل شبکه ندارند و فقط روی شبکه و زیرساخت، نصب و راه‌اندازی آن تاثیر دارد، حال به صورت کامل به شرح ترانکینگ‌ها می‌‌پردازیم.

 

 ترانکینگ چیست؟

تعدادی از محفظه‌های بسته‌ست که شامل اجزا و سیم‌ها و کانال‌ها می‌باشد که برای کابل‌کشی انجام ‌می‎‌شود،  به این مجموعه‌ها ترانکینگ (ترانکینگ برق) می‌گویند و نام دیگر آن برای راحتی بیان ترانک نیز گفته می‌شود. در واقع مفهوم ترانکینگ را می‌توان به طور کلی به این‌ صورت که برای پیاده‌سازی شبکه‌های ساختار یافته است، بیان کرد. می‌توان گفت که ترانکینگ شبکه همان کابل‌کشی شبکه است.

 

 کاربرد ترانکینگ

در ادامه به طور کامل به کاربرد ترانکینگ‌ها اشاره می‌کنیم:

  • ترانکینگ‌ها هم فلزی و پلاستیکی هستند که ترانک فلزی بیشترین کاربرد را دارد و ضداب و مقاوم در برابر آتش است.
  •  باعث ایجاد فضایی منظم و مرتب برای کابل‌ها و سیم‌ها می‌شوند.
  • از صدمه و آسیب احتمالی محافظت کرده و ایمنی را  افزایش می‌دهد.
  • در هنگام آتش‌سوزی‌ها، اعلام حریق می‌کند.
  • ترانکینگ‌ها برای توزیع برق اضطراری، شبکه‌های کامپیوتری و سیستم‌های صوتی و همچنین برای جلوگیری از نویز و اختلالات آن، گسترش و توسعه میزان کابل‌کشی استفاده می‌شود.
  •  ترانکینگ‌ها که از مهم‌ترین تجهیزات و ابزار مورد نیاز ایجاد شبکه هستند‌، در ساختمان‌ها، مجتمع‌ها، ارگان‌های اداری و صنعتی و همچنین انواع کابل‌ها و شبکه‎‌ها استفاده می‌شود.
  • از دیگر کاربرد ترانکینگ‌ها، حفاظت از کابل‌ها، تفکیک و جداسازی سیم‌های ساختمانی و ماژولار بودن آن است.
  • امروزه ترانکینگ‌ها جایگزین سیستم‌های سنتی سیم‌کشی (کابل‌کشی‌های) برق بدون نقص هستند.

 

مزایای ترانکینگ

از مزایای ترانکینگ‌ها نسبت به روش‌های سنتی علاوه بر کاربرد آن‌ها، می‌توان گفت که:

  • ترانکینگ‌ها مانع از تداخل  تاثیر نویزها می‌شود و اختلالات الکترومغناطیسی را کاهش می‌دهد.
  • فضای منظم و مرتب را برای کابل‌‌ها ایجاد می‌کند.
  • نسبت به برق‌کشی سنتی، بسیار منعطف است.
  • در داخل هر ترانکینگ‌ها عایق وچود دارد که باعث تداوم و مانع از پوسیدگی می‌شود.
  • در جهت جلوگیری از آسیبات احتمالی باعث کاهش هزینه می‌شوند.
  • ترانکینگ‌ها مانع از پارگی، پوسیدگی در سیم‌ها و اجزای داخلش می‌شود.
  • ترانکینگ‌ها مانند ماژولها هستند، یعنی همه‌ی سیستم‌ها مثل شبکه‌های کامپیوتری، تلفن، برق و سایر کابل‌ها و سیستم‌ها را نظم می‌دهد.

  • از دیگر مزایای ترانکینگ‌ها می‌توان به تنوع در رنگ و کابل‌های آن اشاره کرد و دیگر اینکه، این امکان را به شما می‌دهد که کلید و پریز برق و جابه‌جای مکان آن را به راحتی انجام داد.
  • ترانکینگ‌ها را اصولا به حالت روکار (ترانکینگ روکار) استفاده می‌کنند که این سیستم‌ها بخاطر وجود اتصالات به بخش‌های مختلف دارای انعطاف بیشتری هستند.
  • ابعاد ترانکینگ‌‌ها در طول، عرض، اندازه و عمق متفاوتی تولید می‌شوند که عرض های رایج در بازار, ۸۰, ۱۰۵, ۱۵۰ و ۱۹۵ میلی متر است و عمق‌ آن‌ها ۵۰ و ۸۰، و در طول استاندراد ۲ متر هستند.

مزایای ترانکینگ چیست

انواع ترانکینگ‌ها:

سیستم‌های ترانکینگ‌ سه نوع هستند، ما در اینجا به طور مختصر به هر کدام اشاره می‌کنیم.

معرفی ترانکینگ دیواری

۱.ترانکینگ دیواری یا wall trunking

از این نوع ترانکینگ برای برق‌کشی‌های ups ومعمولی و … استفاده می‌شود و از پرکاربردترین نوع تراکینگ‌ها د صنعت برق و شبکه هستند.

در ساختمان ادارات، ارگان‌ها و یا سازمان‌هایی که تعداد کاربران زیادی هستند که نیاز به دسترسی راحت‌تری دارند، از ترانکینگ دیواری دیواری استفاده می‌شوند تا کاربران دسترسی بهتری به سیستم برق و شبکه‌های کامپیوتری داشته باشند.

آشنایی با ترانکینگ ستونی

۲.ترانکینگ ستونی یا column trundin

این نوع ترانکینگ‌ها خود شامل دو گروه می‌شوند: یک ترانک دیواری و دو ترانک ایستاده.

باعث کوتاه‌تر شدن کابل‌ها می‌شوند و دارای مختلفی از انواع کابل‌ها هستند که ترتیب و چینش منظم دارند.

طرح این ترانکینگ به صورن دایره یا معکب – مستطیل است که این چینش و نظم را به راحتی مدیریت می‌کند.

ترانکینگ دفنی چیست

۳.ترانکینگ دفنی یا under floor trunking

از این نوع ترانکینگ برای سیم‌کشی فشار قوی و فشار ضعیف استفاده می‌شود و همان‌طور که از نام این ترانکینگ پیداست در سطح یا کف (زیر) ساختمان‌ها قرار دارد که ترانکینگ کفی یا ترانکینگ توکار نیز نامیده می‌شود. ترانکینگ دفنی برای طراحی شبکه‌های عنکبوتی و همچنین برای مکان‌های بزرگ‌تر کاربرد دارد.

قابل ذکر است در این نوع ترانکینگ از قطعات و تجهیزات پریز برق استفاده نمی‌شود.

 

تجهیزات تراکینگ:

  • شامل بدنه، قطعات (مانند کلیدها، پریزها، کیستون)، پارتیشن (تقسیم‌بندی داخل ترانکینگ‌ها جهت مرتب‌سازی سیم‌ها و ایجاد مسیرهای جداگانه برای جلوگیری از نویز و اختلال سیگنال‌های درون ترانک است)

  •  مسدود کننده (از مسدودکننده‌ها برای اتصال یکپارچه‌ی ترانکینگ‌ها استفاده می‌شود که ابتدا و انتهای آن‌ها را می‌پوشاند،مانند درب و پوشاننده‌ی ترانک‌ها باعث ایجاد ایمنی بیشتر می‌شود)

  • زاویه‌های داخلی (برای گوشه‌های ۹۰درجه‌ای دیواره‌ی داخلی و اتصال دو ترانکیگ به هم استفاده می‌شود)‌

  • زاویه‌های خارجی (مانند زاویه داخل است اما برای گوشه‌های ۹۰ درجه‌ی خارجی و بیرونی مورد استفاده قرار می‌گیرد)

  •  تخت (برای اتصال به صورت قائم  و ایستاده و جهت تغییر مسیر ترانکینگ‌ها استفاده می‌شود)

  • جعبه ماژول (به بدنه ترانکینگ‌ها متصل هستند تا قطعاتی مانند پریز و کلید درون آن قرار می‌گیرد که انواع مختلفی در ۲،۴،۶،۸ کادر ماژول تولید می‌شوند)

  • سه راهی (جهت ایجاد اشعاب از سه راهی استفاده می‌شود)

  • درزگیر (دارای سه قطعه است که دو قطعه‌ی آن برای لبه‌های ترانکینگ‌ها و یک قطعه‌ی دیگر آن که اصلی‌ترین قطعه محسوب می‌شود روی بدنه‌ی ترانکینگ قرار دارد)  است.

 

تفاوت ترانکینگ با داکت:

در ابتدا مفهوم داکت را به صورت مختصر توضیح می‌دهیم.

داکت، راه یا کانال پلاستکی‌ای می‌باشد که سیم و یا کابل‌های شبکه را از آن عبور می‌دهند. یکسری از ‌کاربران، ترانکینگ و داکت را شبیه به هم و هم‌ معادل برای یکدیگر می‌دانند، اما به این صورت نیست.

تفاوت ترانکینگ با داکت در چیست

 برای دانستن تفاوت‌های ترانکینگ و داکت، به نکات زیر توجه کنید:

  • ترانکینگ‌ها درناحیه داخل قسمت‌بندی (پارتیشن‌بندی) هستند که ۱ الی ۴ قسمتی می‌باشند که این پارتیشن‌ها سیم‌های شبکه، تلفن، برق و اجزای دیگر درون ترانکینگ‌ها را جدا می‌کنند تا نویز ایجاد نشود و اتصلات منفی نداشته باشند.

  • ترانکینگ‌ از ابتدای ورودی تا خروجی‌ها دارای درپوش است.یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌ داکت و ترانکینگ‌ وجود قطعه‌ی اصلی کادر ماژول در ترانکینگ‌ است.

  • ترانکینگ‌ و داکت‌ها در جنس و قدرت مقاومت در ساختمان و ساختار ظاهری‌شان دارند، در واقع ترانکینگ‌ها قدرت بالاتری دارندو از این جهت دارای جنس سوپر پی وی سی (super pvc) وabs که این جنس باعث افزایش مقاومت می‌شود و همچنین در اندازه و سایزها، اجزای تشکیل‌دهنده و سازنده به نسبت داکت‌ها زیباتر و شکیل‌تر است، طبق طریقه‌ی نصب با هر زیرساختی این ترانکینگ‌ها هستند که سریع نصب می‌شوند و به نسبت داکت‌ها به صرفه‌تر هستند.

  • کاربرد و هزینه‌ی خرید این ابزار طبق ابعاد و ظاهر فیزیکی متفاوتی که دارند، ترانکینگ ‌ها قیمت بالاتری دارند، یعنی قیمت هر متر آن حدود ۴ متر بیشتر از هر متر داکت(۴ برابر داکت) است و هر شاخه ترانکینگ‌ها دو متر هستند.

 

  شرکت گئومات

شرکت گئومات آمادگی ارائه انواع خدمات پسیو، کابل کشی، داکت کشی، تصب ترانک، راه اندازی و تجهیز انواع شبکه‌های کامپیوتری را در مجموعه‌های مختلف دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره در معماری و طراحی پیاده سازی متناسب با نیاز سازمان و مجموعه خود می‌توانید با ما تماس بگیرید.

 

Back to list

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.