یک شبکه بیسیم (وایرلس)، سیستمیست منعطف از تبادل دادهها که از تکنولوژی فرکانس رادیو که به همراه شبکه بیسیم (وایرلس) برای ارتباط استفاده میشود و اطلاعات را بدون استفاده از کابلی انتقال میدهد. این روش انقال داده، کاربر را از ارتباطات کابلی مختلف و پیچیده جدا میکند. تکنولوژی شبکه بیسیم با استفاده از امواج الکترومغناطیس، اطلاعات را از یک نقطه به نقطه دیگر بدون دخالت عوامل انسانی و فیزیکی ربط میدهد. یعنی از طریق نودها ارسال یا دریافت داده انجام میشود. برای بهتر دانستن و نفوذ به شبکههای وایرلس، در این بخش، نگاهی بر شبکههای وایرلس، انواع شبکههای بیسیم، استانداردها، انواع تجهیزات شبکهی بیسیم و توپولوژیهای موجود و … در این مقاله خواهیم داشت.
شبکههای بیسیم چیست؟
شبکه بیسیم یا Wireless Network، شبکهی کامپیوتری است که ارتباط و اتصال بین اجزاء مانند سوئیچ، روتر و … شبکه را به روش بیسیم یعنی بدون دخالت کابل برقرار و دادهها را ارسال یا دریافت میکند.
انواع شبکههای wireless بیسیم
WLAN: (Wireless Lan)- (Wireless Local Area Network)
همان شبکه بیسیم محلیست که برای راهندازی شبکههای محلی استفاده شده و متصل به کابل هستند و به کامپیوترها اجازهی دسترسی از طریق wireless به دستگاههای دیگر را داده و به آنها متصل و انتقال دادهها را انجام میدهند. این شبکه بیسیم از تعداد زیادی از کامپیوترها پشتیبانی کرده و دسترسی به آن بسیار سادهتر از شبکههای بیسیم دیگر است. قدرت پوششدهی این شبکه محدود است به طوری که محیطهایی با ابعاد کوچک مثل ساختمان یا حتی یک اتاق را پشتیبان میکند از مودمهای اینترنت استفاده میکند.
WPAN: (Wireless Pan)-(Wireless Personal Area Network)
همان شبکه بیسیم خانگیست درواقع یک شبکه محدود شخصیست که از طریق بلوتوث یا مادون قرمز انتقال دادهها صورت میگیرد و در دستهی شبکههای Ad Hoc (توپولوژی مستقل شبکه بیسیم) قرار میگیرد.
WMAN: (Wireless Man)- (Wireless metropolitan Area Network)
دارای شبکهی بیسیم با پوشش دهی بسیار بالاییست به طوری که ارتباط چندین شبکه در سطح شهر را پشتیبانی میکند.
WWAN : (Wireless Wan)- (Wireless Wide Area Network)
این نوع از شبکه بیسیم از فاصلههای بین شهری یا فواصل بین کشورها پشتیبانی کرده و انتقال و اتصال دادهها را برعهده دارد و شبیه به وایرلس man عمل میکند با این تفاوت که شبکههای آن در شهرها یا کشورهای مختلف قرار دارد.
انواع تجهیزات شبکههای بیسیم
تجهیزات شبکه و زیر ساخت در کل به دو دسته به نامهای غیرفعال شبکه (پسیو-pasive) که دارای عملکرد این شبکه بدون برق صورت میگیرد. مانند: انواع کابلها، داکتها، رکها، اتصالات و… .
فعال شبکه (اکتیو-Active) که دارای نیازمند توان و جریان الکتریکی برق هستند. مانند: کارت شبکه، روتر، فایروال- Firewall، مبدلها، سوئیچ و … که در ادامه دقیقتر بیان میکنیم.
تجهیزات پسیو شبکه خود شامل:
کابل کواکسیال (coaxial)، کابلهای Twisted Pair، فیبر نوری (Media Converter)، آنتن بیسیم، پچ پنل و رک شبکه میشوند.
تجهیزات اکتیو شبکه نیز خود شامل:
کارت شبکه، اکسس پوینت، سوئیچ، روتر و مودم و پرینت سرور میشوند.
شبکههای وایرلس نیز از اجزاء و مؤلفههایی شبیه به شبکه سنتی همراه با سیم Ethernet تشکیل شده که پروتکل LAN بیسیم شبیه به Ethernet است با این تفاوت که LAN بیسیم به کابل یا سیم نیاز دارد. در ادامه به تجهیزات شبکه بیسیم اشاره میکنیم:
- دستگاههای کاربری
- رادیو NIC یا همان کارت شبکه که در دستگاههای رایانهای کاربرد دارند.
- Access Pointها که شامل یک کارت رادیویی و یک شبکه سیمی است.
- پیکر بندی Access Pointها، Routerها، Repeaterهای بیسیم و در نهایت شامل آنتنها هستند.
راهاندازی سرور در شبکههای وایرلس
راه اندازی سرور در شبکه های وایرلس، اجرای شبکه (که در دو محیط داخل و خارج ساختمان راهاندازی میشود)، اجرای شبکه بیسیم Indoor با نصب رادیوهای وایرلس ایندور (Wireless Indoor) و با جانمایی در بخش طراحی شبکه صورت میگیرد. از مکان رادیوها تا نزدیکترین سوئیچ یک کابل کشیده خواهد شد که بعضی از این رادیوها از الت مش یعنی اتصال به شکل سری پشتیبانی میکنند. بهتر است هنگام نصب از مدلهایی که از POE پشتیبانی میکنند استفاده شود) و Outdoor (برای ارتباط بین ساختمانها کاربرد دارد) انجام میشود.
انواع توپولوژی شبکه بیسیم
توپولوژی در حقیقت به معنای اتصال و نحوهی چیدمان نودهایی مانند روترها، سوئیچها و… در شبکه است که به صورت نموداری نمایش داده میشود.
توپولوژی شبکه در واقع نحوهی اتصال کامپیوترها به هم و نحوهی انتقال دادهها به هم، یعنی از یک نود به نود دیگر، یا بیان سادهتر از یک روتر یا سوئیچ به یک روتر یا سوئیچ دیگر را نشان میدهد.
انواع توپولوژی شبکه بیسیم
توپولوژیهای اول با نام مستقل یا Ad Hoc، که در این گروه، کامپیوترهایی که کارت شبکه بیسیم را دارا هستند، میتوانند در محدودهی معینی به صورت آزادنه باهم در ارتباط باشند.
توپولوژیهای مستقل برای شبکههایی که تعداد محدود و کمتری کامپیوتر با هم در ارتباط هستند کارایی دارد و بسیار مفید است.
توپولوژیهای دوم با نام وابسته (Infrastructure) هستند که در این گروه، سیستمهای کامپیوتری مجهز به شبکه بیسیم از طریق گیرندههاو فرستندههایی به نام Access Point وصل شده و از این طریق میتوانند با کاربران دیگری ارتباط برقرار کرده و یا سرویسی را دریافت کنند. ولی به طور مستقیم با هم در ارتباط نیستند و از طریق شبکههای کابلی به راحتی با هم ارتباط برقرار میکنند.
این نوع توپولوژی چون از طریق کابل در ارتباط با کامپیوترهاست اصولا برای افزایش انعطاف و گسترش شبکههای کابلی عادی و معمولی استفاده میشود.
انواع استانداردهای شبکه بیسیم
- از استانداردهای بسیار مهم شبکههای بیسیم (وایرلس)، ۸۰۲.۱۱a، ۸۰۲.۱۱b، ۸۰۲.۱۱g و ۸۰۲.۱۱n و همچنین ۸۰۲.۱۱ac میباشد.
- استاندارد ۸۰۲.۱۱a یک باند با فرکنس ۵ GHZ و با پهنای باند ۲۰ MHZ و نرخ انتقال داده نیز بته به تعداد آنتنها و کانالهای موجود در Access Point، حداکثر ۵۴Mbps افزایش دارد.
- اساندارد ۸۰۲.۱۱b یک باند با فرکانس ۲.۴GHZ و دارای نرخ انتقال داده تا ۱۱Mbps است.
- ۸۰۲.۱۱g طبق استاندارد ۸۰۲.۱۱b تعریف شده است.
- ۸۰۲.۱۱n، این استاندارد از تکنولوژی MIMO که با استفاده از چند آنتن باعث افزایش پهنای باند میشود. دارای افزایش پهنای باند تا ۳۰۰ مگابایت بر ثانیه نسبت به ۶ نسل قبلی خود است. این نوع استاندارد نیز با ۸۰۲.۱۱b و ۸۰۲.۱۱g تطابق دارد که میتوان از این استانداردها برای یکدیگر استفاده کرد.
- ۸۰۲.۱۱ ac، این استاندارد دارای وایرلس دو بانده است که همزمان به دو باند با فرکانس ۲.۴ و ۵ MHZ را پشتیبانی کرده و با نسلهای قبلی خود، ۸۰۲.۱۱g، ۸۰۲.۱۱b، ۸۰۲.۱۱n سازگاری دارد.
مزایای شبکههای بیسیم
نصب سریع و آسان، دسترسی سریع به سایر شبکهها، انعطافپذیری بسیار زیاد، کاهش هزینهها در طول، افزایش قابلیت ارتقا و پیکربندی و در نهایت دسترسی به اطلاعات به صورت سریع رخ میدهد و نسبت به شبکههای سنتی کارایی بهتری دارد.
مقرون به صرفه هستند و بدون کابلکشی گشترش مییابند به طوری که در مکانهایی که امکان اتصال کابل وجود ندارد میتوان استفاده کرد.
امنیت در شبکههای بیسیم
امنیت در وایرلس، طریقه نصب و پیکربندی و پیاده سازی و در نتیجه تامین امنیت در این نوع شبکه است.
عوامل بسیار ضروری در امنیت شبکه به موارد ذیل اشاره میکنیم:
- تغییر نام SSID دستگاه یا همان نام پیشفرض
- اجتناب از انتخاب نامهای ساده
- باید با خاموش کردن، دسترسی به ریموتها را قطع کرد
- قابلیت رمزگذاری دادهها ر باید فعال کرد
- بعد از اعمال تنظیمات از دستگاه خارج یا لوگ اوت انجام شود
- در نهایت آپدیت کردن دستگاه
شرکت گئومات
شرکت فناوران آتیه گئومات ارائه دهنده انواع راهکارهای ارتباطی بیسیم و مخابراتی، ارتباط بیسیم در یک شبکه متمرکز بین چند ساختمان و… قادر به عرضه خدمات مشاوره بوده و با وجود سابقه موفق و درخشان در اجرای پروژههای معدنی و شرکتهای خصوصی و دولتی در سطح کشور، آماده پذیرش و اجرای خدمات و درخواستهای شما عزیزان خواهد بود.